Nöjen & Utflykter

Strasbourg är säte för flera internationellt ansedda kulturinrättningar, både inom musik och teater. Förgyll din kväll med en konsert eller utforska stadens nattliv. Nöjen på dagtid kan inkludera ett besök på Heineken-bryggeriet eller en utflykt i de vackra omgivningarna.

Besök ett bryggeri

Få en inblick i hur den ädla maltdrycken öl framställs på Heineken-bryggeriet i Strasbourg. Vill du besöka bryggeriet måste du boka biljetter i förväg. Fråga på turistbyrån efter information. Bryggeriet grundades 1864 och har sedan dess spridit sin omtyckta dryck över hela världen. Under ett besök får du inte bara lära dig hur ölen tillverkas just nu, utan också hur bryggeribranschen sett ut längre bak i historien. Naturligtvis ingår också ett smakprov. Du hittar Heineken-bryggeriet på 4 rue Saint Charles.

Konsert

Strasbourgs filharmoniska orkester grundades redan 1855 och har ett gott internationellt rykte. Du kan gå på konserter av denna och andra orkestrar på Opéra National du Rhin. I operahuset kan du förstås också se operakonserter men också se på balettuppsättningar. Ungefär sju eller åtta operaföreställningar brukar finnas att välja på.

Festivaler

Det anordnas flera årliga konserter i Strasbourg, bland annat den internationella Musica, en festival för klassisk musik som hålls varje höst. På sommaren kan du njuta av jazz under Festival international de Strasbourg. Om du gillar film, och då i synnerhet sience fiction, skräck och fantasy, kan du passa på att besöka Strasbourg under Spectre Film Festival. Denna går av stapeln i september varje år. Staden håller också en årlig internationell filmfestival med särskild fokus på indieregissörer på gränsen till genombrott.

Nattliv

Det avslappnade nattlivet är en stor del av Strasbourgs identitet. Strasbourg kryllar av studenter, och en stor del av stadens nattliv är vigt åt ungdomarna. Åldersgränsen för att köpa alkohol är 16 år, och tack vare det stora antalet ungdomar i staden är barutbudet oändligt. Barerna och klubbarnas stängningstider varierar från 23.30 till 04.00.

Dagsutflykter

Det vimlar av vackra medeltida orter i Alsace-regionen. Hyr en bil eller ta bussen till orter som Bouxwiller eller Colmar. Den sistnämnda staden är födelseplats åt Frederic-Auguste Bartholdi som designade frihetsgudinnan. Nordöst om Strasbourg hittar du nationalparken Natural Park Vosges du Nord som klassats som världsarv av Unesco.

Shopping

De främsta shoppingområdena i Strasbourg är också de mest centrala. Här finns de flesta butikerna, och marknader anordnas emellanåt. Tar du dig en bit ut från stadskärnan kan du fynda i varuhus och köpcentrum där mängder av butiker ryms under samma tak.

Shoppingområden

Strasbourgs mest välbesökta shoppingområden är runt Place de la Cathédrale och Place Kléber – stadens mest centrala torg. Häromkring finns gott om butiker av alla de slag. Då och då arrangeras också marknader i centrum. Stadskärnan spärras av för biltrafik och butikerna i närheten passar på att ha specialerbjudanden. På onsdagar och lördagar anordnas en loppmarknad på rue de Vieil-Hôpital.

Köpcentrum och varuhus

Place de Halles är en galleria i två våningar där du kan shoppa allt från mode till livsmedel. Köpcentret har över 100 butiker och en egen spårvagnhållplats men är också lätt att nå med buss. Ett par stora varuhus i Strasbourg är Carrefour på Rue du Maillet och Geant på 45 Avenue General de Gaulle.

Bra att veta

De flesta butiker håller stängt på söndagar, även större varuhus och köpcentrum. Normala öppettider är mellan klockan 10.00 och 20.00 på vardagarna, och från 09.30 till 19.00 på lördagar.