Sevärdheter

Den fantastiska arkitekturen och de stilla floderna genom staden har gett Strasbourg smeknamnet Frankrikes Venedig. Den största sevärdheten är själva staden i sig, men det finns också ett par turistattraktioner du inte får missa under din vistelse.

Strasbourgskatedralen

För ofattbart länge sedan, år 1015 påbörjades bygget av den pampiga Strasbourgskatedralen, eller Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg som den heter på franska. Först år 1439 stod den klar och var då världens högsta byggnad med sina 142 meter. Kyrkan är bara en av flera ståtliga katedraler som överlevt de krig och svårigheter som Strasbourg genomlevt. I dag är katedralen kanske inte längre högst i världen, men den är ett strålande exempel över gotisk arkitektur i världsklass. Du hittar Strasbourgskatedralen på Place de cathédrale, och kommer in gratis.

Le Jardin de L’Orangerie

Ett högst budgetvänligt alternativ bland Strasbourgs alla sevärdheter är den vackra botaniska trädgården Le Jardin de L’Orangerie fyra kilometer från stadskärnan. Här blandas ljuvlig grönska med sagolika hus och porlande vattendrag. Avkopplingsfaktorn är hög och det kostar ingenting att besöka parken.

La Petite France

Den lilla stadsdelen La Petite France är den mest romantiska och mysigaste delen av Strasbourg. Här står riktiga timmerhus uppradade och Rhens biflod Ill bidrar till den pittoreska stämningen för omkringströvande besökare. Bland de medeltida byggnaderna finns också gott om trevliga restauranger. Härifrån kan du åka på guidade turer längs flodkrökarna. Turerna tar 70 minuter och ges på flera olika språk. Du når La Petite France från Place du marché aux poissons.

Europeiska institutet

Ta dig en titt på ett av Europas maktcentrum. Det europeiska institutet är ett av EU:s största tillhåll och inhyser bland annat den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Samtliga EU-byggnader är belägna i anslutning till floden Rhen. Det är i princip omöjligt att komma in i något av husen utan ett förbokat ärende, men ett varv till fots runt dessa maktens boningar är väl värda besväret. Du hittar det europeiska institutet på Avenue de l’Europe.

Chokladmuseum

Le musée du chocolat är ett 800 kvadratmeter stort museum helt tillägnat choklad. Alla besökare får med sig 100 gram smaskig choklad innan de går hem. Du hittar chokladmuseet på Parc de la Porte Sud, rue du Pont du Péage.